Izvestaj o realizovanim aktivnostima / Cetvrta Teslina memorijalna konferencija “Bezicni prenos elektricne energije – Teslina laboratorija Kolorado Springs” 2017

by NikolaTesla

Cetvrta Teslina memorijalna konferencija

“Bezicni prenos elektricne energije – Teslina laboratorija Kolorado Springs”

(New Yorker hotel, Njujork, SAD, 8. januar 2017)

Izvestaj o realizovanim aktivnostima

Njujork (SAD), Beograd (Srbija), 14. januar 2017.

 

Jedna od najvaznijih godisnjih aktivnosti “Tesline naucne fondacije” (The Tesla Science Foundation – TSF) je odrzavanje “Tesline memorijalne konferencije” u Njujorku (SAD),u hotelu Njujorker, u kome je Nikola Tesla proveo poslednjih 10 godina svog zivota, gde je i preminuo 7. januara 1943. godine. Ovogodisnja konferencija je odrzana 8. januara na temu “Bezicni prenos elektricne energije – Teslina laboratorija Kolorada Springs”, i pratilo ju je oko 20.000 Teslinih postovalaca putem prenosa uzivo na fejsbuku.

 

Konferenciju je otvorila generalni konzul Republike Srbije u Njujorku Mirjana Zivkovic, koja je izrazila licnu zahvalnost “Teslinoj naucnoj fondaciji” na ogromnim naporima koje ulaze o ocuvanje Teslinog nasledja i naglasila pomoc koju je Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije pruzilo organizaciji ovog dogadjaja. Prema njenim recima, ova konferencija je jos jedan od napora da Teslino ime i njegov doprinos celom covecanstvu postanu poznatijiji sirom sveta, kao i njegovi visoko postavljeni moralni principi na dobrobit sadasnjih ali i buducih generacija.

 

Zvezdana Stojanovic Skat, direktor za komunikacije “Tesline naucne fondacije” je prisutnim gostima (ali i svima koji su konferenciju pratili putem Interneta) predstavila aktivnosti fondacije koje su realizovane u prethodnom periodu. Jedan od projekata koji je u fazi izrade je dokumentarni film autora Zeljka Mirkovica pod nazivom “Teslin narod” u kome ce biti predstavljeni istaknuti predstavnici srpskog naroda ali i postovalaca dela Nikole Tesle sirom sveta. Fondaciji su se, kako je naglasila, prikljucila dva mlada umetnika/vajara – Bojan Mikulic iz Banja Luke u Republici Srpskoj i Luka Radojevic koji zivi i stvara na relaciji Rusija-Italija. Oni su izradili bronzane statue Nikole Tesle koje su dodeljene gradovima i institucijama sirom sveta koji neguju ocuvanje nasledja jednog od najvecih nasih, ali svetskih naucnika: Frenklin institutu u Filadelfiji (Pensilvanija, SAD), gradu Roveju (Nju Dzerzi, SAD), gradu Leskovcu (Srbija), Njujorker hotelu na Menhetnu (Njujork, SAD), Basti naroda u Klivlendu (Ohajo, SAD), ambasadi SAD u Beogradu (Srbija), Gradskom parku u Banja Luci (Republika Srpska), Univerzitetu u Izmiru (Turska), Elektrotehnickom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici (S1rbija)… U buducnosti je predvidjeno da svaka skola sa imenom Nikole Tesle dobije posebnu plaketu fondacije. Uspostavljena je i nastavljena saradnja sa mnogobrojnim organizacijama kao sto su Art institute u Filadelfiji, koji je izradio deo promotivnih filmova fondacije, muzejom Nikola Tesla u Beogradu. Pokrenuto je takmicenje osnovnih i srednjih skola u Srbiji u poznavanju lika i dela naseg velikog naucnika. Prvu nagradu je osvojila Tehnicka skola Nikola Tesla u Jagodini kojoj je Fondacija tim povodom dodelila bronzani reljef sa Teslinim likom. U narednom periodu se ocekuje otvaranje ogranaka TSF u Atini (Grcka), Stokholmu (Svedska) i Arizoni (SAD). Oformljena je putujuca izlozba pod nazivom “Tesla – proslost, sadasnjost, buducnost”, najveca nakon izlozbene postavke Muzeja Nikola Tesla u Beogradu. U 2015. godini TSF je prosirila svoju mrezu osnivanjem ogranka u Srbiji – Teslina Naucna fondacija Srbija. Fondacija radi i na jednom novom projektu – TeslaTalk virtualnoj televiziji koja ce povezati Tesline entuzijaste sirom planete. Pruzena je pomoc mnogobrojnim autorima knjiga i filmova o Tesli. U Americi Fondacija saradjuje sa mnogobrojnim organizacijama i pojedincima – Teslinim naucnim centrom u Vonderklifu, Teslinim memorijalnim drustvom u Njujorku, kompanijom Tesla motors, Teslinim institutom u Brazilu i drugo. Naredna manifestacija ce biti odrzana jula ove godine u Beogradu ali ce biti organizovano i jedno putovanje kroz nekoliko evropskih zemalja u kojima je Tesla ziveo i radio. Zvezdana Stojanovic Skat je zakljucila svoj izvestaj konstatacijom da su svi clanovi Tesline naucne fondacije volonteri – naucnici, muzicari, umetnici, nastavnici i svi drugi.

 

Istoricar Njujorker hotela Dzo Kini (Joe Kinney), poslednjih 20 godina vodi zainteresovane posetioce kroz Teslin boravak u ovom hotelu od 1933. do 1943. godine (kao gost sobe 3328), pokazujuci im i hotelsku izlozbu o nasem velikom naucniku. “Skoro da nema dana da neko ne dodje u hotelski lobi i zatrazi da vidi sobu u kojoj je ziveo Tesla” naglasio je Kini i izneo misljenje “da je Tesla izabrao zivot u hotelu zato sto tako nije morao da brine o pranju vesa, spremanju obroka, spremanju zivotnog prostora, vec je mogao da se posveti samo ostvarenju svog cilja. Nju Jorker je izabrao zato sto je bio blizu njegovoj laboratoriji ali i zato sto je to bio hotel sa najsavremenijim tehnoloskim resenjima toga doba, sto je bilo predstavljeno na cetiri strane magazina “Popularna nauka” iz aprila 1930. godine”.

 

Posetioci konferencije su zatim videli dokumentarni film koji su o svojoj skoli napravili ucenici srednje Elektrotehnicke i gradjevinske skole “Nikola Tesla” iz Jagodine, koja od 1995. godine nosi to ime, i u kojoj je tada radilo 34 odeljenja sa vise od 1.000 ucenika. Januara 2012. sa radom se nastavlja u novoj zgradi sa 14 klasicnih ucionica i 28 kabineta, laboratorija i specijalizovanih ucionica opremljenih po najvisim standardima. Na prvom takmicenju u organizaciji “Tesline naucne fondacije” tokom maja i juna 2016. godine, o poznavanju Teslinog zivota, pronalazaka ali i osnova elektrotehnike i fizike, ucenici ove skole Zana Mariana Prokic i Ivan Stojkovic osvojili su prvo odnosno drugo mesto u kategoriji srednjih skola. skola u Srbiji koje nose Teslino ime. Oboje su naglasili da su veoma zadovoljni uslovima koje imaju za ucenje ali i kompletnim nastavnickim kadrom skole.

 

Nakon ovog filma koji je pokazao da nema potrebe da brinemo da li ce mladi nastaviti Teslinim putem, publici se obratio Heri Ong (Harry Oung), vodeci elektroinzenjer u kompaniji “Checkpoint Systems Inc” iz Nju Dzerzija i jedan od direktora “Tesline naucne fondacije” iz Filadelfije. On je odrzao predavanje na temu “Od rezonancije kroz zicu do pravog bezicnog prenosa” u kome je predstavio pojam vibracija sa elektricnog, zvucnog i mehanickog stanovista. Posebno se posvetio Teslinom kalemu kao “tanjiru koji se vrti” i procesu transmisije bezicnog prenosa. Oung se u svom proucavanju Teslinog resenja bezicnog prenose energije bavio i matematickim jednacinama kojima je to Tesla objasnjavao.

 

Kako Tesla moze da bude motivator mladim narastajima da se bave inovacijama predstavila je Esli Redfrn (Ashley Redfearn), profesor u Takoni akademi carter skoli (Taconi Academy Charter School) u Filadelfiji i direktor za oblast edukacije “Tesline naucne fondacije”. Po njenim recima, svi nastavnici i profesori se na pocetku srecu sa pitanjem kako da motivisu ucenike da uce, kako podstaci njihov entuzijazam. Kod Tesle je pronasla taj element u samoj ideji da se realizacijom njegovih ideja pomaze opstoj dobrobiti covecanstva. Decu posebno inspirise da licno mogu izvesti neke jednostavnije eksperimente i da se tokom tog procesa bave i resavanjem nekih problema. Cak i ona deca koja nisu naklonjena tehnologiji se mogu motivisati citanjem knjiga o Tesli i njegovom radu, kako je svako od njih sposoban da ucestvuje u nekoj od promena nasih zivota.

 

Professor kompjuterskih i informacionih tehnologija na Delevar stejt univerzitetu (Deleware Stete University) David Pokrajac (Dragoljub Pokrajac) je odrzao predavanje na temu “Metodologija istrazivanja u nauci i tehnologiji”. Iako smatra da je tesko definisati pojam nauke, po njemu to je “organizovan sistematski napor u cilju objasnjavanja pojava oko nas. Sa druge strane, upravo ono sto nam jos nije jasno predstavlja motivisuci faktor da trazimo resenja”. Svaki naucnik se trudi da po osnovu prethodnih teorija iznalazi “jedan korak napred” u objasnjavanju funkcionisanja naseg univerzuma. Nauka je istovremeno i kultura, kultura rasprave, zdravog kriticizma smatra i dr Pokrajac a pravi naucnici su uobicajeno skromni ljudi.

 

Dzordz Brden (George Burden III), visi racunovodja u racunovodstvenoj i konsultantskoj firmi “William R. Maslo” iz Redinga u Pensilvaniji (Reading, PA) i veliki postovalac Nikole Tesle je kroz predavanje “Sta se desilo sa bezicnim prenosom energije?” predstavio rad Gerija Petersona, takodje velikog poznavaoca Nikole Tesle posebno u oblasti bezicnih tehnologija. Putem nekoliko grafickih slajdova Brden je predstavio Teslin rad u laboratorija u Kolorado Springsu i Vordenklifu na polju modela bezicnog prenosa energije.

 

Predsednik ogranka “Tesline naucne fondacije” u Grckoj i buduci CEO “Tesla Science Foundation International” Olivia Paranos, advokat u oblasti brodskog transporta, je predstavila znacaj uvodjenja price o Tesli u skolske sisteme sirom sveta, na cemu ce ona prvo raditi u Grckoj.

 

Suzan Kornacki-Manevic (Susan Kornacki-Manewich), predsednik organizacije “New Energy Movement” je odrzala predavanje pod nazivom “Zvucno vodjstvo u promenama ka nastajanju novih tehnologija”. Govorila je o znacaju povezivanja ljudi sirom sveta koji su spremni da uloze svoje vreme u projekte koji ce doneti koristi citavom covecanstvu. Tim povodom je izmedju organizacije kojom predsedava i “Tesline naucne fondacije” sklopljen strateski partnerski odnos saradnje.

 

Davin Klender, koordinator komercijalne izgradnje u kompaniji “Time Warner Cable”, je govorio o znacaju inovatora i pronalazaca u cilju poboljsanja uslova za zivot na nasoj planeti i o znacaju koji je potreban da se mladi ukljuce sto vise u te procese. “Ne morate biti ekspert, dovoljno je da budete radoznali” naglasio je Klender. Takodje je pomenuo mogucnost da se u Srbiju, preciznije grad Jagodinu, prenesu dva transformatora sa pocetka 20-og veka koje je jos Tesla koristio.

 

Nikolas Bajo (Nicholas A. Baio), konsultant u kompaniji CBH Global Development and Design (Niagara Falls, NY) i generalni direktor kompanije Worlds Fair USA, odrzao je predavanje “Teslin inovacioni centar za energiju voda”. Naglasak je stavio na mogucnostima za razvoj odrzive poljoprivrede i transporta, dalji razvoj dobijanja energije iz obnovljivih izvora (Ujedinjene nacije su objavile da je u toj oblasti trenutno zaposleno oko 6,5 miliona ljudi). Bajo je ovom prilikom najavio svetsku izlozbu EXPO 2025 koja bi trabala da se odrzi u gradu Niagara Falls u Bafalu (Buffalo) ciji ce glavni moto biti razvoj takozvanih “zelenih tehnologija”.

 

Jedan od ucesnika konferencije iz Evrope je bio i gradonacelnik Zagreba, glavnog grada Hrvatske, Milan Bandic koji se zahvalio na tome da je Zagreb prepoznat kao grad koji neguje nasledje Nikole Tesle. Konferenciji je prisustvovala i Dragica Mihajlovic, predsednik organizacije “Tesla – Genije za buducnost” iz Zagreba.

 

Seri Kumar (Sherry Kumar), organizator organizacije Eurocircle i clan UO i direktor za posebne dogadjaje “Tesline naucne fondacije”, je predstavila dva zanimljiva putovanja tokom kojih ce ucesnici moci da upoznaju mesta u Evropi u kojima je Tesla ziveo i stvarao. Prva, sedmodnevna, tura pocinje 6. jula u glavnom gradu Srbije Beogradu, tokom koje ce, izmedju ostalog, biti poseceni muzej Nikole Tesle i kraljevski dvor porodice Karadjordjevic. Zatim se odlazi do Sremskih Karlovaca i Fruske Gore, sa obilaskom divnih srpskih manastira. Sledeca dva dana su predvidjena za obilazak Crne Gore i njena dva bisera, starih gradova Kotora i Budve, i tura se zavrsava trodnevnom posetom hrvatskom gradu Dubrovniku. Drugu turu ce voditi predsednik “Tesline naucne fondacije” Nikola Loncar, koja takodje krece iz Beograda (poseta muzeju Nikole Tesle i prijem na dvoru kraljevske porodice Karadjordjevic) a zatim se krece za Smiljan, rodno mesto Nikole Tesle da bi se taj deo zavrsio u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske. Potom se odlazi do slovenackog grada Maribora u kome je Tesla imao svoje prvo zaposlenje, da bi se putovanje nastavilo ka austrijskom gradu Gracu u kome je Tesla studirao tehnicke nauke. “Teslin put po Evropi” dalje vodi ka Pragu, glavnom gradu Ceske, u kome je Tesla studirao filozofiju, da bi se preko Budimpeste, glavnog grada Madjarske (u kojoj je Tesla radio kao glavni elektricar u lokalnoj telefonskoj kompaniji), ponovo stiglo u Beograd.

 

Robert Satrlend Koen (Robert I. Sutherland-Cohen), pisac knjige “Tesla za pocetnike” (“Tesla for Beginners”) je ukazao na cinjenicu da se mnogi savremeni uredjaji koje koristimo zasnivaju na Teslinim pronalascima (mobilni telefoni, kompjuteri, radio, elektricni aparati i dr). On je takodje najavio izgradnju replike Tesline kule iz Kolorado Springsa u srpskom gradu Jagodini.

 

Poslednji ucesnik je bio Mano Divina, muzicki direktor “Divina hand Ensemble” i jedan od direktora TeslaTalk.TV projekta. ali i muzicki ambasador “Tesline naucne fondacije”. On je ukazao na cinjenicu da je Tesla imao veliki uticaj na razvoj muzike i da se sve vise uspostavlja veza Nikole Tesle i razlicitih vidova umetnosti.

 

Teslina memorijalna konferencija “Bezicni prenos elektricne energije – Teslina laboratorija Kolorado Springs” je zavrsena dodelom nagrada najzasluznijim pojedincima i saradnicima “Tesline naucne fondacije”: Heri Ong (Harry Oung) je dobitnik “Teslas People” medalje za svoj rad kao clan UO Fondacije za 2016-u godinu a posebna priznanja su dobili Sem Mejson (Sam Mason) za organizaciju Fondacijskih izlozbi, Anamarija Stepanovic za pokretanje srpske skole “Nikola Tesla” pri hramu srpske pravoslavne crkve svetog Luke u Vasingtonu, Elektrotehnicka i gradjevinska skola Nikola Tesla u Jagodini, kao i sam grad Jagodina. Za najbolju prezentaciju i ucesce u velikom broju dosadasnjih konferencija u organizaciji ”Tesline naucne fondacije” Gavid pokrajac je takodje dobio “Teslas People” medalju. Voditelj konferencije i PR direktor “Tesline naucne fondacije” je dobitnik knjiga o Tesli za svoj rad u vezi sa konferencijom a Kevin Vud (Kevin Wood) je za snimateljski rad dogadjaja fondacije u prethodnim godinama dobio “Teslas People” medalju. Za svoj rad na izradi Internet stranice “Tesline naucne fondacije” ali i njenih fejsbuk stranica, “Teslas People” medalju je dobila Milica Savic, akademski slikar i Art&Technology direktor iz Beograda. Medalju je dobio i Majkl Ildorado za svoj umetnicki rad. Svestenik crkve svetog Save u Njujorku Zivojin Jakovljevic je dobitnik nagade a njegova crkva je dobila sliku, portret Nikole Tesle. Dragica Mihajlovic, predsednik organizacije “Tesla – Genije za buducnost” iz Zagreba je dobitnik kristalne nagrade “Tesline naucne fondacije” iz Filadelfije kao i gradonacelnik Zagreba Milan Bandic za doprinos ocuvanja Teslinog nasledja. Tom prilikom je predsednik fondacije Nikola Loncar najavio zajednicki skup studenata pravnih fakulteta u Zagrebu i Beogradu, marta ili aprila ove godine na Pravnom fakultetu u Beogradu, na kome bi se razgovaralo o principima koje je Tesla postavio u smislu opste dobrobiti za covecanstvo. Nagradu je primila i Mirjana Zivkovic, generalni konzul Republike Srbije u Njujorku, u vidu “Teslas people” medalje i umetnickog portreta Nikole Tesle, koja je izrazila zadovoljstvo da u ime Vlade Republike Srbije moze da pomaze aktivnosti fondacije koje sirom sveta pronose ime i delo Nikole Tesle.

Osim nagradjenih u SAD, u Republici Srbiji nagradu su dobile i :

– Izdavacka kuca Beckerek, Duga Radovanov, autor knjige “Tesla”, gospodin Milan Matic koji u saradnji sa Teslinom Naucnom Fondacijom iz SAD radi ovu knjigu za potrebe upotrebe u skolskom programu u SAD.

– Radovan Zdrale, autor trilogije “Gospodar Munja” , knjiga koja ce se prevesti na engleski jezik radi upotrebe u skolskom programu SAD.

– Grad Jagodina, za saradnju povodom projekta “Izgradnja tesline Laboratorije”

– Marija Bogdanovic, profesor, skola Nikola Tesla, Jagodina, za dugogodisnju saradnju za TNF i rad sa studentima na temu Nikola Tesla

 

You may also like