ТЕСЛА ВИШЕ НЕМА У СМИЉАНУ

by NikolaTesla
By Slavica Atanasijevic
Оно што је Никола Тесла волео. Пут, који води ка Госпићу, путељци до цркве, оближњих кућа и школи. Где су браћа и сестре, Мара, Милутин, Никола или Дане Тесла ишли код својих рођака или пријатеља у селу Смиљан. Данас у селу више нема њихових потомака, у гробницама је због усташког погрома скончало, како књиге сведоче, 119 чланова породице Тесла. Током рата деведесетих и оно мало Срба из Смиљана као је нетрагом нестало.
СРБИ ИЗ СМИЉАНА НА ГРОБЉУ ПОРЕД ЦРКВЕ
Статистика каже да је 1941. у Смиљану и околним засеоцима живела 621 особа српске националности, те да је њих 558 на зверски начин убијено, а међу њима је било 74 деце. Деведесетих је страдало 20 Срба, међу којима осам који су преживели усташке ликвидације у Другом светском рату. У Смиљану су сада сви Срби поред Цркве Св. Петра и Павла, испод тешког камена где је гробница, где су без икаквог обележја, посмртни остаци 519 смиљанских Срба, жртава НДХ. О томе постоји сведочење Анте Антуновића од 6. јуна 1952. у Окружном суду у Госпићу, који је описао тадашњи тешки „ритам злочина“, када су на празник Светог Илије, 2. августа 1941, усташе убиле, заклале и спалиле све Србе у Смиљану и засеоцима до којих су дошли, укупно 506 становника. Усташе су предводили Рудолф Риц (командант логора Јадовно), Јосо Аџија и Драган Девчић.
Рођен је у породици свештеника Српске православне цркве 10. јула 1856. у том Смиљану. Тада је то била Војна крајина Аустрије, затим Југославија те данас Република Хрватска. Отац Милутин и мајка Георгина, познатија као Ђука, имали су сина Дану и кћерке Ангелину и Милку, старије од Николе, те Марицу, најмлађу.
Зна се да су Никола Тесла и Мештровић били пријатељи, јер је Тесла волео уметнике па је тако са Мештровићем договорио да му изваја портрет. Тај је кип Ивана Мештровића даровао Институту „Руђер Бошковић“ у Загребу. Многи налазе симболику у томе да су Теслине споменике и бисте вајали хрватски уметници Иван Мештровић и Фран Кршинић, а да су их рушили нео-усташе.
И то у време када се споменик Тесли поставља у Њујорку, на важној авенији и Филаделфији, у којој се Теслин рођендан, 10. јул, прославља као Дан Филаделфије. Бисте Тесли добиће, како се најављује, Будимпешта, Братислава, Токио и Москва. Теслин трг се налази на углу Шесте авеније и Четрдесет прве улице у Њујорку, а спомен-плоча на бившој згради хотела „Герлак“, у којој је Тесла такође живео, у 27. улици, између Шесте авеније и Бродвеја. Плочу је поставио председник њујоршког Менхетна, Перси Сатон, још 1977. Затим спомен-плоча на хотелу „Њујоркер“, споменик Тесли на Нијагариним водопадима, на канадској страни, постављен 2006.
Имао је Тесла споменик и у Госпићу, рад Корчуланина Фране Кршинића (исти такав се налази у Београду, испред Електротехничког факултета), док га нео-усташе нису минирали. Трг који је носио Теслино име преименовали су у трг Анте Старчевића. Госпићке власти не воле Николу Теслу, иако у вртићима и основним школама Госпића, баш као и Загребу, Београду, Новом Саду, деца се уче како је наш-њихов земљак, Личанин, био генијалан човек, кога није занимао новац, пролазна слава и лажна богатства, већ наука и шта ће оставити човечанству

You may also like