Na margini Teslinog Samita(3): Vajar Sten Vats o svojim delima i o Nikoli Tesli

ŽIVEĆU I KADA ME NE BUDE !

by NikolaTesla

Na sceni 12.Tesline konferencije održane u Njujorku se za govornicom pojavio uvaženi vajar i dizajner, umetnik Stenli, Sten Vats, rođen u Solt Lejk Sitiju, Jutah. Izmamio je buran aplauz. Predstavlja se kao Amerikanac koji pripada i Srpskom narodu i veoma je privržen Teslinoj Fondaciji. Čuven je po izvanrednim bistama Nikole Tesle i to u prirodnoj ili čak većoj veličini, od kojih jedna već ukrašava Muzej avijacije na beogradskom aerodromu koji nosi ime srpskog velikana u nauci. Sten kaže da će ih uskoro biti tri tamo- jedna u zgradi Aeerodroma i jedna ispred Muzeja i Aerodroma. Govorio je i o statuama Nikole Tesle koje je izradio y bronzi a poklonjene su u Filadelfiji za jednu školu i u Tehničkom koledžu u Solt Lejk Sitiju nedavno.

Vajarstvom se Sten bavi 40 godina, a još 2008. godine je hteo da napravi nešto namenjeno Tesli. Ali kad je malo bolje upoznao njegovo delo i porodičnu istoriju, to ga je uzbudilo i uzvisilo kad je shvatio da ima posla sa svecem, svetim čovekom. Nikolin otac je hteo da on bude sveštenik. Tesla je to svakako bio svojim načinom života, dodaje Vats, pun poštovanja. On je osvetlio celi svet. Bio je daleko ispred drugih, stotinama godina.

-Ima tome 15 godina kako ljudima govorim da ćemo se vrlo skoro lečiti Teslinim frekvencijama. A on je to govorio još pre 100 godina. Ako hoćete i moje ime je blisko Tesli- svi kažu da sam ja Vat, što je jedinica za struju. Posebno me impresionoirala činjenica koja je meni bila inspiracija da je on voleo čitati knjige o ljudima i o njihovom humanizmu. Jer Tesla nije struju voleo ni usmerio istraživanja zato što je to struja; on je to radio kako bi pomogao ljudima i olakšao im život. Eto ja vajam već decenijama ali moja će dela živeti i kad mene ne bude više.

– Ja hoću Tesline frekvencije da stavim u moje statue i biste, kaže Vats. I da se povežem sa Srbima i sa Teslom.

Nikola Lončar se, kako je izvestio, nalazi u sred akcije da se spomenik Nikoli Tesli velikog skulptora Vatsa nađe i pred Hramom Sv Save na Vračaru. Voleo bi da im doda i slavne Mihajla Pupina, Milevu Ajnštajn i Milutina Milankovića.

LJUBAV JE NAJJAČA

Art Gora at New York, likovna umetnica rođena Šapčanka, na Teslinoj konferenciji takođe jedan od laureata, na svom je portalu zapisala • ∞ Ne postoji razdaljina koju ljubav ne može premostiti, nema bolesti koju snažno poslata ljubav ne može izlečiti. Ljubav može izvojevati sve pobede. Ona je koncentrisana kinetička energija, najjača sila u prirodi. Samo kad biste mogli održati ljubaV celog Života, ne bi bilo sna koji ne biste mogli pretvoriti u stvarnost. Takva ljubav i energija su bili i ove godine na dodeli Tesline nagrade mnogim ličnostima koje su svoj rad posvetile za bolji svet, za bolje sutra. I ove godine imala sam čast dobiti tu nagradu, time još veću odgovornost pred svima koji veruju u mene. Hvala Nikola Lončar, Srojan Sotirov, Aleksandar Ignjatović, Maja Cvetković Sotirov, Jovana Ignjatović, Prijatelji Od Sca, Dušanka Ivanova, Nada Martinović, Vesna, Snježa…. potrudiću se da opravdam vaše poverenje.

NEKI NOVI KLINCI

Gospođa dr Nada Martinović, jedan od stubova i može se reći motor Tesline naučne Fondacije bila je izuzetno aktivna celim tokom 12. Samita u Njujorku. Ako nije otvarala ili Konferenciju vodila, predstavljala je novu Platformu koju svi nestrpljivo očekuju. Ili je orisutne upoznavala sa radom Tesla kluba u Klivlendu ili izvodila neku tačku sa horom ili folklorom koje godinama već stvara i vodi iz uspeha u uspeh. Zabeležili smo da je prearanžirala pesmu Đorđa Balaševića “Neki novi klinci” i predstavila je publici s novim šarmom i lepotom. Ona kaže:

-Ovo je bio poseban i emotivan trenutak. Moji Viktor i Luka, članovi prve generacije našeg hora pre 21 godinu, pridružili su nam se na sceni na Tesla konferenciji u Njujorku, povezujući prošlost i sadašnjost u našem horu…”Neki novi klinci”. U stvari, oni su razlog zašto sam uplovila u ovu horsku avanturu .

—————————————-

This was a very special and emotional moment. My Victor and Luka, members of the first generation of our children’s choir from 21-years ago, joined the stage at the Tesla Conference in NYC connecting past and the present in our choir journey…”Neki novi klinci” (“Some New Kids”) Actually, they’re the reason I embarked on this choir adventure

PS.

Nakon završetka 12. Tesline konferencije, Njujork kao i celi taj deo Amerike zasuo je enorman sneg. Ljudima zaista nije bilo lako, što pokazuje i slika iz Velike jabuke ”u belom”.(VTN)

 

You may also like