Deklaracija o Tesli na forumu u Atini pokrenula inicijativu o Međunarodnom Teslinom danu

by NikolaTesla
Učesnici Svjetskog filozofskog foruma iz 53 zemlje, uključujući i Srbiju, usvojili su danas istorijsku “Deklaraciju o Nikoli Tesli”, na simpozijumu dijalektičke filozofije u Atini i Delfima, a povodom Svjetskog dana Filozofije, koji je ustanovio Unesko 2005. godijne, izjavila je ambasador Ljiljana Nikšić, koja je bila jedan od učesnika Foruma.
Nikola Tesla - Foto: RTRS

Nikola TeslaFoto: RTRS

Učesnici sesije o Tesli obavezali su se da će se zalagati za pokretanje institucionalizacije i uvođenja Međunarodnog Teslinog dana kroz sistem Ujedinjenih nacija, što bi, kako je Nikšić dodala bio skromni doprinos plemenitoj misiji globalnog promovisanja “Tesla filozofije života” na čijim postulatima počivaju i vrijednosti za koje se zalaže Svjetski filozofski forum.

Incijativa prema riječima ambasadora iz Ministarstva spoljnih poslova Ljiljane Nikšić podrazumijeva stavljanje pod UNESKO zaštitu, kao svjetsku kulturnu baštinu posljednju Teslinu laboratoriju na Long Ajlendu iz 1901. godine.

– Spoznajući činjenicu da svijet Tesli nije odao dužnu počast za doprinos čovječanstvu na način na koji je to zaslužio, u Teslinoj godini, kada se obilježava osam decenija kulture sjećanja, usvojena je prva međunarodna “Deklaracija o Nikoli Tesli” i pokrentue su i incijative za osnivanje Međunarodnog globalnog Tesla komiteta, Tesla fonda i Međunarodne Tesla nagrade u kome će se nalaziti veliki broj nobelovih laureate i naučnika svjetskog renomea iz više od 100 zemalja svijeta – rekla je Nikšić za Tanjug.

Na kraju izlaganja o Tesli ambasador Nikšić dodijelila je Svjetskom filozofskom forumu titulu Tesla ambasadora koju je ustanovio Prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, povodom Tesline godine.

Svjetski forum posthumno je dodijelio za Nikolu Teslu titulu “počasnog građanina Planete Zemlje” kao čovjeku koji je osvijetlio čovječanstvo, a koju će delegacija Foruma uručiti krajem decembra Muzeju Nikola Tesla u Beogradu.

Prema njenim riječima, učesnici Foruma će pružati podršku Tesla Naučnom centru na Vardenklifu za rekonstrukciju laboratorija na dobrobit čitavog čovječanstva, postavljajući Teslino nasljeđe u kolektivnu memoriju naše civilizacije.

– Inacijativa podrazumijeva da se uvede Međunarodni Teslin dan, koji će biti 12. januara kada je osvijetlio čovječanstvo ili 10. jula na dan njegovog rođenja, na isti način se boreći da se ustali kao i Svjetski dan filozofije, koji je ustanovio UNESKO i koji se obilježava svake treće nedjelje novembra – rekla je Nikšić koja je nacionalni koordinator strateške kampanje “Tesla energija mira” i na čiju incijativu je upravo jedna od sesija foruma bila posvećena tom gorostasu čovječanstva.

“Deklaracijom o Nikoli Tesli” Svjetski filozofski forum je, kako Nikšić navodi, podržao postulate “Tesline filozofije života” i “Tesla energije mira” za koju se zalagao, a koja se sastoji iz tri Teslina principa.

Prvi podrazumijeva činiti sve za dobrobit čitavog čovječanstva, o čemu je detaljno pisao DŽon O’Nil, naučni urednik njujorškog Herald Tribjuna u biografiji o velikom pronalazaču.

Drugi podrazumijeva ne činiti ništa protiv Prirode i prirodnih zakona o čemu je Tesla dao intervju časopisu “Misija nauke” 1900 godine, rekla je Nikšić.

Ona je dodala da treći princip podrazumijeva da je važno ostati dosljedan sebi i svom porijeklu za šta se Tesla zalagao u Memorandumu iz 1921. godine koji je uputio novinarima.

Nikšić je podsjetila i da je Tesla govorio da je “misija pronalazača prvenstveno spasavanje života i da čini naše postojanje na Planeti bezbjednijim”.

Svjetski filozofski forum Svjetski dan filozofije obilježiće, pored ovog trodnevnog simpozijuma u Atini i na Delfima i velikim skupom u Manili na kome će se nastaviti aktivnosti na realizaciji usvojenih ciljeva u Deklaraciji iz Atine I Delfa.

Forum obilježava Svjetski dan filozofije koji je 2005. ustanovio Unesko s idejom da širi multikulturalizam i jedinstvo širom planete, odnosno da ukaže na značaj filozofskog mišljenja za bolje razumijevanje svijeta i rješavanje globalnih problema, prisjećajući se vrednosnih putokaza “savjeta mudraca” drevnih civilizacija, ali i mislilaca i intelektualne avangarde koja se borila za viši cilj i bolji svijet, snevali i apelovali na ujedinjenje svih naroda svijeta.

– Јedna od ključnih tema ovogodišnjeg simpozijuma koji je predviđen da ima svoju završnicu u Delfima, poznatim po proročanstvima, promišljanju i okupljanju intelektualne aristokratije antičke Grčke, jeste razmišljanje o izazovima pred kojima se nalazi čovječanstvo hodajući po tankoj liniji između atomskog mira i atomskog rata – kazala je Nikšić.

Izvor

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=533092

You may also like

Leave a Comment