Čarobni jedrenjak – Priča o Nikoli Tesli

by NikolaTesla

„Teslino detinjstvo je u opasnosti, jer Gromlina ima plan kako da Tesline pronalaske iskoristi za promenu njegovog razvoja i odrastanja, a potom i za kontrolu sveta. Velika istorijsko-naučna avantura počinje kada se dečak Luka, devojčica Lana, čuvar-vila Anđelina suprotsave Gromlininom zlu – u tome će im pomoći (dosad nepoznat junak dečje književnosti) robovilan Viloid.

Tokom putovanja kroz naučnikovo detinjstvo (Smiljan) i karijeru (Pariz, Njujork, Čikago, Nijagara) junaci iznova uče šta je dobro i zlo, da li mogu neprijatelji biti na istoj strani, koliko je praštanje važno… Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli je knjiga koja svim generacijama otvara svet naučnog stvaralaštva.

Čitajući nesvakidašnju priču o Tesli, čitalac postaje svedok naučnikovog trijumfa na velikom Svetskom sajmu u Čikagu, ulazi u njegovu laboratoriju u Njujorku, stoji na vrhu Ajfelovog tornja u Parizu tokom davne 1889. i bori se sa teškim slapovima Nijagare.”

Knjiga je 2023. godine nagrađena velikom nagradom  Tesla Spirit Award (Tesla Science Foundation) u Njujorku za najbolju objavljenu dečju knjigu o Nikoli Tesli tokom 2022.  godine.

O knjizi „Čarobni jedrenjak“ pisali su…

Recenzenti knjige „Čarobni jedrenjak – priča o Nikoli Tesli“: prof. dr Milutin Đuričković, Jelena Vitezović, Gordana Jež Lazić, Maja Radoman Cvetićanin (Čitalić).

(Recenzije možete pročitati na kraju knjige ili na sajtu lukabooks. com).

Veliki pronalazač Nikola Tesla u stvaralaštvu Maje C. S.

Zahvaljujući svom deki, spisateljica Maja Cvetković Sotirov je odrastala uz kreativne priče o Nikoli Tesli. Ljubav i ohrabrenje koje je dobila kroz pripovedanje trudi se da prenese i generacijama koje dolaze. Veruje da je Nikola Tesla velika inspiracija i uzor kada je u pitanju motiv upornosti i pitanje postavljanja životnih ciljeva od najranijeg detinjstva. Tako su i nastala njena dela o Tesli: „Čarobni jedrenjak – Priča o Nikoli Tesli“, Pesme o Nikoli Tesli (među kojima najpoznatije „Kad bih ja bio Tesla / Kad bih ja bila Tesla“ i „Pričaj mi o Tesli, deda“) – objavljene u renomiranim časopisima za decu, ali i odrasle, kao i zbirka poezije sa pričom o Nikoli Tesli pod nazivom „Noć uoči Božića sa Teslom“.

Maja se često duži sa čitaocima, posebno sa decom, gostovala je širom Srbije i u regionu. Knjiga „Čarobni jedrenjak“ ima nekoliko izdanja, a 2021. godine u januaru je bila najprodavanija knjiga za decu u „Makartu“ – druga na listi svih knjiga u datom trenutku.

Izdanje knjige u Njujorku

„Čarobni jedrenjak – Priča o Nikoli Tesli“ objavljena je i u Sjedinjenim Američkim Državama, prevedena je pod nazivom Magical Sails – A Nikola Tesla Story. Objavljena je u njujorškoj izavačkoj kući Austin Macauley Publisher (sa Wall Street-a). Štampana u Londonu i nalazi se na svim renomiranim sajtovima za kupovinu knjiga širom sveta. Među prvima u pretprodaji našla se na sajtu čuvenog lanca američkih knjižara Barnes&Noble i na sajtu čuvenog lanca Walmart, kao i na sajtu izdavača AM i na Amazonu.

Prevodilac sa srpskog na engleski je Jelena Vitezović, lektor je Kris Pikit, a konačnu korekturu uradio je tim izdavačke kuće Austin Macauley Publisher.

O autorki

Maja Cvetković Sotirov je srpska književnica za decu i mlade, po obrazovanju je master filolog srpskog jezika i književnosti. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Nišu. Živela je u Francuskoj, gde je i nastao manuskript njene prve knjige. Zahvaljujući istraživanju istorije, kulture i života Bleza Paskala sklopljena je „Francuska avantura“ i priča o jednoj od najranijih mašina za računanje u istoriji nauke – o (kalkulatoru) Paskalini. To iskustvo poslužilo je kasnije za nastanak Majine knjige o velikom naučniku i izumitelju Nikoli Tesli: „Čarobni jedrenjak – Priča o Nikoli Tesli“.

Objavila je nekoliko knjiga, štampanih i elektronskih: Čarobni jedrenjak – Priča o Nikoli Tesli (2021), Francuska avantura (2018), Dečak i vila (2020), Dečak koji nije želeo da posadi drvo (2020), Noć uoči Božića sa Teslom (2024); Sneguročka i srce od pahulje (2020), Devojčica koja je upoznala Pinokija (2021) i Knjiga slepljenih korica/Knjiga koja nije želela da bude čitana (2019, 2021), kratka priča Vila i kofer (2022), monodrama za decu Ogledalo i desetine pesama (među kojima i pesme o Nikoli Tesli) u renomiranim književnim časopisima (detaljnije informacije su na sajtu).

www.maya-story.com

You may also like