Saopštenje za javnost Tesline naučne fondacije iz Filadelfije

by NikolaTesla

Posle konsultacija sa mnogim organizacijama i zaslužnim ličnostima, u svojstvu osnivača i predsednika Naučne fondacije Tesla iz Filadelfiije odlučio sam da unikatnu skulpturu U SLOZI JE SPAS nakon njenog višegodišnjeg izlaganja na raznim lokalitetima dodelim svešteniku Oliveru Subotiću, parohu pri Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj.

Zašto sam odlučio da ovom svešteniku, rođenom u malom gradu Novoj Varoši u Srbiji, potpuno stavim na raspolaganje ovaj umetnički simbol naše Fondacije iz Filadelfije? Odluka je proistekla iz nekoliko razloga: jedan je opseg obrazovanja i interesovanja o. Olivera, koji se proteže od informatike preko borilačkih veština do sociologije i teologije, drugi je dvodecenijski misionarski, društveni i javni angažman, u okviru koga je do sada objavio 11 knjiga, a glavni je njegovo bavljenje likom i delom Nikole Tesle, zbog čega je ove godine postao dobitnik Tesline medalje. Priča o duhovnom liku Nikole Tesle je malo poznata u Srbiji i svetu, i nju će otac Oliver pretočiti u knjigu, čiji izlazak željno očekujemo u narednom periodu. Lično sam bio zadivljen njegovim predavanjima i znanjem koje poseduje o Tesli, kao i darom da sve to prenese na slušaoce, zbog čega sam želeo da ga ovim poklonom podržim u njegovom radu. Postoji još jedan razlog zašto sam odlučio da dr Subotiću dodelim ovu skulpturu, ali taj razlog je duboko lične prirode i za sada ga neću iznositi u javnost.

Nekoliko reči o samoj skulpturi. Naša cetiri slova S, i izreka SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA, uglavnom nisu shvaćeni na pravi način. Zbog toga se rodila ideja o jedinstvenoj skulpturi, koju je po mom ličnom nacrtu uradio akademski vajar Bojan Mikulić, a odlila ju je najbolja srpska livnica Jeremić iz Beograda. Razmisljao sam: da li je moguće da se dva najveća srpska naučnika, Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, nisu međusobno slagali? Legenda kaže da su se ti divovi nauke i izuzetno jake licnosti izmirili tek na Pupinovom samrtnom odru. Ova skulptura, na kojoj je u centru Krst, a pored njega utisnuti likovi dva srpska velikana i prateći tekst U SLOZI JE SPAS, šalje poruku pomirenja koja nam je kao narodu danas najpotrebnija.

Nasa Pravoslavna vera nas uči praštanju i pomirenju. Te vrednosti niko ne može bolje predstaviti od duhovnika naše Srpske Pravoslavne Crkve, među koje svrstavam i mog dragog prijatelja, oca Olivera Subotića. Radostan sam da je o. Oliver pristao da prihvati ovaj poklon naše Fondacije i da će ga dalje iskoristi u svom radu. Zamolio sam ga da u nekoliko reči da svoj komentar, koji na kraju ovog saopštenja objavljujem.

Izjava sveštenika Olivera Subotića povodom dobijanja skulpture U SLOZI JE SPAS:

„Za mene je ovaj dar u isto vreme čast i obaveza, ali i podstrek, u trenutku kada već godinu dana pišem knjigu o duhovnom liku Nikole Tesle. Pored svoje porodice i nekolicine vernih prijatelja, koji su mi dali konkretnu podršku da usrdno radim na tom polju, istakao bih i stručnu podršku Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, koji je prepoznao značaj knjige koju pišem i bez naknade otvorio svoje arhive za potrebe istraživanja. Eto, sada se i Teslina naučna fondacija iz Filadelfije neposredno svrstala u malobrojni krug onih koji su me podržali. Hvala gospodinu Nikoli Lončaru na tom bratskom i prijateljskom gestu!

Ako Bog da, kada knjiga o Tesli bude završena, odlučio sam da celokupan prihod od njene prodaje usmerim u fond za finansiranje specifičnog građevinskog kompleksa u Radoinji (selu u Raškoj oblasti odakle potiče moja familija), koji će u centru imati najsvetiji simbol hrišćanstva – Krst, a oko njega celine koje se tiču Tesle i njegovih predaka. Plac za izgradnju daruje moj otac Vidomir, a sve druge detalje objavićemo kada za to dođe vreme. Sada ću samo dodati da će skulptura koju sam dobio na dar imati svoje istaknuto mesto na tom lokalitetu, a do tada će biti izlagana pri portama pravoslavnih hramova u Beogradu (za prigodne prilike poput duhovnih i kulturnih manifestacija, osobito onih koji se tiču velikana srpske istorije).

Smatram da je ideja ove skulpture jako važna jer je svenarodno pokajanje, a potom i svenarodno pomirenje, jedini put napretku srpskog naroda. Tesla i Pupin su nam primeri kako jedni drugima, posle međusobnog priznanja grešaka, treba iskreno da pružimo ruku pomirenja i zajednički radimo na budućnosti našeg roda. Neka bi Vaskrsli Gospod dao da se posle svenarodnog pokajanja i pomirenja srpski narod oboži, složi i umnoži!“

You may also like